Snježana Babić Višnjić

2020.

  • Stipendija Ministarstva kulture

I ova priča posuđuje iz povijesti primjere koji pokazuju kakvi smo bili, a kakvi smo danas. Priča teče u pomalo sjetnim, a na mahove uzbudljivima tonovima koji će istodobno zadovoljiti potrebu mladog čitatelja za pustolovinom kao i omogućiti mu dublje poistovjećivanje s glavnim likom.

Priča je to ne samo o Kaju, siročetu koje u udaljenom municipiju Andautoniji sanja o Rimu i potom mu se san neočekivano ostvari, nego još više pričao o nama, ljudima, koji slijedeći svoje ambicije zaboravimo  da njihovo ostvarenje ne donosi i  duhovno ispunjenje. Kaijevo putovanje iz Andautonije do Rima i povratak preko Napulja i  Salone, nije samo edukativno putovanje kroz jedno povijesno razdoblje nego je i metafora za odrastanje koje povezuje zaigrano djetinjstvo sa zrelošću koja donosi spoznaju o tome tko smo mi zapravo i što nas doista definira.

Prošlost i sadašnjost se stapaju u nekim točkama koje i danas možemo prepoznati kao neuralgične – odrastanje bez roditelja i oslanjanje na urođenu dječju hrabrost i pustolovni duh.  Romanom se žele srušiti neke književne predrasude i razbiti neki šablonski obrasci te upozoriti djecu na opasnosti vjerovanja u bajkovite obrasce prema kojima je dobro uvijek lijepo, zlo uvijek ružno, a čemu se najmlađe rijetko ili nikad ne poučava nego se samo ponavljaju šablonski obrasci unedogled. Prijetvornost  je jednako carevala nekad kao i danas te se želi osvijestiti ovom pričom da uvijek valja kritički preispitivati i procjenjivati svijet jer je on rijetko crno-bijel. Dobro je katkad skriveno iza grubosti i nasilja koji skrivaju strah, a  prividna se dobrohotnost otkrije kao igra u kojoj je jedino pravilo sebični interes za postizanje  nego osobnog cilja. 

Ovo je roman o malenima koji  mogu postati važni i presuditi u zamršenim igrama odraslih te utjecati na promjene povijesnih tokova. Roman poziva na promišljanje i osvještavanje jednog povijesnog trenutka koji se dogodio na prostorima na kojima danas živimo i koji čini fragment u slici svjetski poznatog i uvijek intrigantnog Rimskog Carstva. 

Povratak u Andautoniju